Derfor dropper DNB Gatsby

I starten av 2023 bestemte DNB for å gjøre en helomvending på frontend-arkitekturen.

By
  • Lukas Loeb
Jan. 10 20243 min. read time
Thomas Søndergaard Nielsen og Dexter Aguja Pontaneles

Thomas Søndergaard Nielsen og Dexter Aguja Pontaneles jobber som utviklere i DNB

Hvilke teknologier har dere kuttet ut i 2023 (Og eventuelt erstattet dem med?)

– I starten av 2023 bestemte vi oss for å gjøre en helomvending på frontend-arkitekturen vår. Den var tidligere basert på Gatsby, koden bodde i et monorepo og vi benyttet Yarn og Yarn workspaces for å håndtere avhengigheter. For å tilby utviklerne mer fleksibilitet mtp. valg av verktøy og rammeverk, raskere leveranser til test-miljøer og prod, og mindre avhengigheter mellom teamene, valgte vi å gå for en microfrontend-plattform basert på es-moduler. Vi planlegger å erstatte hele Gatsby-applikasjonen vår med denne plattformen (backend-en er Node og kjører på AWS serverless arkitektur).

I tillegg har vi valgt å bytte ut Yarn med pnpm; dette sammen med mindre og mer spissede repositories for applikasjoner, infrastruktur, biblioteker og verktøy, gjør at utviklere kommer raskere i gang og våre pipelines blir fortere ferdig (her hjelper det også at vi har valgt å beholde NX Cloud caching fra det tidligere monorepo'et for å cache bygg og test artefakter).

– I 2023 migrerte vi som en organisasjon fra Bitbucket og Jenkins til Gitlab og vårt team er veldig fornøyde med den endringen.

Hva skal dere starte med i 2024?

– 2024 inneholder et stort scope for vårt team og vår rolle som en plattform for mange produktteam som nå skal starte å migrere fra Gatsby til ny arkitektur. Vi har i første omgang basert våre applikasjons-bundlers på Webpack men vil se på rspack, swc eller turbopack som alternativer. Det har også vært ønsker om å bytte ut eslint / prettier med Biome, eller støtte Vitest for testing. En større operasjon ville vært å se hvordan Bun kunne passet inn hos oss, erstatte runtime og pakkehåndtering og hvilke forbedringer det evt. ville gitt. Mulighetene her er mange!

– Vår web-plattform skal ikke bare levere microfrontends men også integrere med mange deler av organisasjonen. Vi vil i 2024 starte integreringen med vår Adobe Experience plattform for CXM- og CMS-kapabiliteter.

– I vår første versjon har vi basert oss på CSR men vi har som mål å støtte SSR i nær framtid, dette er også noe vi vil undersøke i 2024.

Hvordan skal dere forholde dere til AI i 2024?

– 2023 var året der AI ble mainstream. Flere AI-løsninger har hjulpet oss til å bli mer effektive, lære nye konsepter og øke vår forståelse for kompliserte konsepter. Siden AI har vokst eksponentielt og vi bruker det mer enn før er forventningene våre at bedriften muliggjør for enda mer integrering av AI i vår jobb som utviklere.

– Eksempler på dette som vi gleder oss til å prøve ut er Gitlabs AI-assisterte funksjoner som automatiserte code-reviews og Amazon Q, som assisterer med å løse AWS spesifikke problemer.

– AI er ikke bare et verktøy for utviklere; vi vet også at mange produktutviklere nå snuser på AI som en del av produktreisen i våre kanaler og kundestøtte.

Hva tenker dere om arbeidsmarkedet for utviklere i 2024?

– Vi fortsetter å være optimistiske i 2024; for vårt team har oppgavemengden økt betraktelig i løpet av 2023. Så selv om det har blitt mer ustabilitet og usikkerhet i markedet for utviklere både i Norge og internasjonalt, så kjører vi på med full gass og kommer til å trenge nye gode talenter.

– Noe vi har observert er at stadig flere utviklere ønsker å dyppe tærne sine i dypere vann og tilegne seg bredere kunnskap om web-stacken. De tradisjonelle rollene som frontend-er, backend-er og devops viskes mer og mer bort. Det gagner teamet på mange måter når flere ønsker å jobbe fullstack og tar end- til-ende-ansvar for leveransene. Dette er en arbeidsmetode vi ønsker mer av i det kommende året. Utforskning og nysgjerrighet er en naturlig del av oss som utviklere, og med flinke lagkamerater som ønsker å lære bort kan alle være med å utvikle hele veien fra a til å.

Dette intervjuet var opprinnelig publisert i Kode24

Thomas Søndergaard Nielsen og Dexter Aguja Pontaneles

Thomas Søndergaard Nielsen og Dexter Aguja Pontaneles jobber som utviklere i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.

  • Gatsby
  • Frontend
Disclaimer: The views and opinions expressed in this article are those of the author and do not necessarily reflect the official policy or position of DNB.

© DNB

To dnb.no

Informasjonskapsler

DNB samler inn og analyserer data om din brukeratferd på våre nettsider.